Samenwerken maakt sterker
MRDH-event 2019
de verandering
Vrijdagmiddag 13 december 2019

Werkbezoeken

Onderstaand een overzicht van de werkbezoeken. U maakt bij uw aanmelding een keuze uit een werkbezoek of een themasessie. 
De werkbezoeken vinden plaats van 12.00 tot 14.45 uur. We vertrekken vanaf de locatie, Innovatiekracht in Spijkennisse, naar de diverse werkbezoeken. Bij uw registratie ontvangt u een lunchpakket. 

 

Titel: Waterstoftankstation en Verkeerscentrale
Type sessie: Werkbezoek
Omschrijving: Tijdens dit werkbezoek worden twee locaties gecombineerd: het Waterstoftankstation en de Verkeerscentrale.
Op het kruispunt van de A15 met de Groene Kruisweg heeft Air Liquide een aantal jaar geleden een publiek toegankelijk waterstoftankstation geopend. Niet alleen personenauto’s kunnen hier gebruik van maken, ook de eerste twee zero emissie bussen van RET tanken hier waterstof. Maar hoe gaat waterstoftanken in zijn werk? Wat zijn de ervaringen van de leverancier en gebruiker? En welke rol speelt waterstof in de energietransitie? Op deze vragen en meer, krijgt u antwoord.

In 2008 is BEREIK! opgezet, hét samenwerkingsplatform van Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeenten Rotterdam en Den Haag en Havenbedrijf Rotterdam voor regionale bereikbaarheidsvraagstukken. Met als doel Zuid-Holland bereikbaar te houden, nu en in de toekomst. Maar welke manieren worden hiervoor in- en opgezet? Tijdens dit werkbezoek krijgt u een impressie wat BEREIK! doet en hoe de Verkeerscentrale de weggebruiker informeert.
Titel: De Proefschuur
Type sessie: Werkbezoek
Omschrijving: In 2014 hield Annemarie van Gaal een inspirerend betoog op een LTO bijeenkomst voor de boeren en tuinders op Voorne-Putten. Haar quote “Tradities en ervaring loslaten om verder te komen” was de aanleiding voor een groep agrarische ondernemers om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een lokaal voedselconcept. Op Voorne-Putten is er immers een grote diversiteit aan agrarische bedrijven. Van tuinbouw tot aan akkerbouw.
Van melkveehouderij tot aan fruitteelt. En dat allemaal op één eiland.

Na ruim 2 jaar voorbereiding is in 2017 is De Proefschuur coöperatie gestart. We bedienen zelf actief de lokale markt vanuit een korte keten. Op deze manier kan de consument lokale aardappelen, groente en fruit kopen, die normaal anoniem in de lange keten verdwijnen.

Hierbij wordt ook de verbinding gezocht tussen boer en burger. Kernwoorden daarbij zijn: vers, exclusief, smaakvol, transparant en duurzaam.

Op de locatie aan de Konneweg in Tinte bij Vers Van Voorne is het logistiek centrum gevestigd en van daaruit worden de klanten beleverd. Ook het verhaal van het innovatieve tuinbouwbedrijf Vers van Voorne komt aan bod tijdens het bezoek. Uiteraard met rondleiding door de kassen waar u zelf kunt zien hoe de bladgroenten op water worden geteeld.
Titel: STC-Brielle/De Oefenfabriek
Type sessie: Werkbezoek
Omschrijving: STC-Brielle is een sectorale MBO-instelling die van oudsher gericht is op de chemische procestechnologie. Vakmanschap staat hoog in het vaandel. STC-Brielle is hofleverancier van procesoperators voor het Haven Industrieel Complex van Rotterdam. Samen met de bedrijven van het HIC is binnen de school een unieke leeromgeving ontwikkeld, de Oefenfabriek. U bezoekt de Oefenfabriek, met schaalopstellingen, de levensechte controlroom en de digitale procesontwerp-omgeving. STC-Brielle wil meebewegen met de zich snel ontwikkelende energietransitie binnen de procesindustrie. STC-Brielle informeert u over de doorontwikkeling naar een Campus Alternatieve Energie, gericht op procesontwerp, beheer en onderhoud van installaties voor waterstof, windenergie, zonne-energie en geothermie. Het doel is om de regionale arbeidsmarkt nu en in de toekomst te voorzien van medewerkers met de juiste skills en vaardigheden op het gebied van maintenance en operations.